RAJČATOVÁ POLÉVKA

2 kg červených rajčat
6 pl ghí
1 čl mletého koriandru
4 pl sekaných čerstvých koriandrových listů
1 pl hnědého cukru
1 čl soli
1 čl mletého černého pepře
1 pl kajanského pepře
2 pl másla
2 pl mouky
425 ml mléka
1 pl citrónové štávy
Postup:
Omyjte rajčata a každé nakrájejte na 8 dílků.Rozmixujte je a šťávu propasírujte přes síto, abyste odstranili kousky slupek.Nechte stranou.
V hrnci rozehřejte ghí a několik vteřin smažte mletý koriandr.Přidejte rajčata, snižte teplotu a vařte 20 až 30 minut.Potom přidejte nasekaný koriandr, cukr, sůl, pepř a práškové čili nebo kajenský pepř.
V jiném hrnci rozehřejte máslo a za stálého míchání v něm při nízké teplotě pražte mouku, dokud nedostane světle hnědou barvu.Nyní pomalu přidávejte mléko a neustále vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec smíchejte s rajčaty, ochuťte citrónovou šťávou a podávejte horké.
Na ozdobu můžete v pánvi na trošce másla osmažit lžičku nudlí a posypat jimi povrch polévky.
Příprava a doba vaření: 30 až 40 minut