Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo - Dobré Ghí

 

Přepuštěné máslo či výstižněji přečištěné máslo, je tradiční úprava másla, která byla jako samozřejmost používána i u M. D. Rettigové(jako přepouštěné máslo), ale jistě i mnohem dříve. Jde o bezvodý tuk získaný z másla.

 

Přepuštěné máslo se připravuje pomalým přepouštěním másla, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C) než původní máslo (150–180 °C) a mnohem delší trvanlivost i mimo lednici, kde je pak prakticky věčný.

Správně připravené uchovávané v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě vydrží měsíce.

Přepuštěné máslo se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho výše uvedené vlastnosti, ale i jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně.

Tepelným procesem, kdy se z másla vytváří ghí, se stává bezvodým, čistí se, zbavuje se bílkovin, čímž se umožní jeho vysoká trvanlivost, nežlukne, nekazí se.

 

Všechny původní nenasycené mastné kyseliny jako u čerstvého másla jsou však zachovány. Získáváme tak čistý tuk, kterému naše tělo rozumí a zužitkuje jej beze zbytku. Aby ghí mělo vlastnosti a účinky níže uvedené, je třeba, aby máslo, z kterého se ghí tepelným procesem vytváří, bylo stálé kvality a vždy jen čerstvé a nejlépe z farem s ekologickým, šetrným hospodářstvím.

Jeho příprava by měla probíhat v místnosti se stálou pokojovou teplotou. Proces přepouštění a čistění, trvá tak dlouho, dokud je ghí skutečně bezvodé, což dle hustoty a množství másla může trvat i 6–10 hodin i déle.

 

10 x proč Dobré Ghí

 

  1. Díky odstranění mléčné bílkoviny má ghí dlouhou trvanlivost a mohou ho jíst i lidé, kteří mají alergii na laktózu

  2. Obsahuje kyselinu máselnou, která pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu a působí protizánětlivě

  3. Už žádný přepálený tuk! Ghí má vysoký kouřový bod (250°C)

  4. Přepuštěné máslo je bohaté na vitamíny A,D, E a K

  5. Ghí funguje jako antioxidant

  6. Hodí se i jako mazání na popáleniny či podrážděnou kůži

  7. Ghí se dá namazat i na obličej! Přispívá ke krásnější a zářivější plet

  8. Přepuštěné máslo má zvyšovat kvalitu spermií a vajíček

  9. Je ideální při hubnutí. Snižuje hladinu cholesterolu a kyselina linolová, která je v něm obsažená, podporuje růst svalové hmoty

  10. Ghí chrání a posiluje mozek a nervovou soustavu

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

February 8, 2018

December 20, 2017

December 20, 2017

November 18, 2017

August 9, 2017

June 30, 2017

Please reload

Archive
Please reload

  © 2017 bz Zuzana Popikova