Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo - Dobré Ghí

Přepuštěné máslo či výstižněji přečištěné máslo, je tradiční úprava másla, která byla jako samozřejmost používána i u M. D. Rettigové(jako přepouštěné máslo), ale jistě i mnohem dříve. Jde o bezvodý tuk získaný z másla.

Přepuštěné máslo se připravuje pomalým přepouštěním másla, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C) než původní máslo (150–180 °C) a mnohem delší trvanlivost i mimo lednici, kde je pak prakticky věčný.

Správně připravené uchovávané v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě vydrží měsíce.

Přepuštěné máslo se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho výše uvedené vlastnosti, ale i jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně.

Tepelným procesem, kdy se z másla vytváří ghí, se stává bezvodým, čistí se, zbavuje se bílkovin, čímž se umožní jeho vysoká trvanlivost, nežlukne, nekazí se.

Všechny původní nenasycené mastné kyseliny jako u čerstvého másla jsou však zachovány. Získáváme tak čistý tuk, kterému naše tělo rozumí a zužitkuje jej beze zbytku. Aby ghí mělo vlastnosti a účinky níže uvedené, je třeba, aby máslo, z kterého se ghí tepelným procesem vytváří, bylo stálé kvality a vždy jen čerstvé a nejlépe z farem s ekologickým, šetrným hospodářstvím.

Jeho příprava by měla probíhat v místnosti se stálou pokojovou teplotou. Proces přepouštění a čistění, trvá tak dlouho, dokud je ghí skutečně bezvodé, což dle hustoty a množství másla může trvat i 6–10 hodin i déle.

10 x proč Dobré Ghí

Dobré Ghí ppřepuštěné máslo
  1. Díky odstranění mléčné bílkoviny má ghí dlouhou trvanlivost a mohou ho jíst i lidé, kteří mají alergii na laktózu

  2. Obsahuje kyselinu máselnou, která pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu a působí protizánětlivě

  3. Už žádný přepálený tuk! Ghí má vysoký kouřový bod (250°C)

  4. Přepuštěné máslo je bohaté na vitamíny A,D, E a K

  5. Ghí funguje jako antioxidant

  6. Hodí se i jako mazání na popáleniny či podrážděnou kůži

  7. Ghí se dá namazat i na obličej! Přispívá ke krásnější a zářivější plet

  8. Přepuštěné máslo má zvyšovat kvalitu spermií a vajíček

  9. Je ideální při hubnutí. Snižuje hladinu cholesterolu a kyselina linolová, která je v něm obsažená, podporuje růst svalové hmoty

  10. Ghí chrání a posiluje mozek a nervovou soustavu

Recent Posts